Porzsák Blog

Papír porzsákok – Így lehetsz jobb, mint Takarító Kapitány!

Az élet nem mindig igazságos. Nincsenek mindenkinek szuperképességei. A rendrakáshoz így sokunk a kezét és nem az elméjét használja. Mivel nem születhet mindenki Takarító Kapitánynak, aki a puszta nézésével és járásával sterilizálja a világot, így kénytelenek vagyunk halandó módon intézni a házimunkát. Ha érdekel hogyan lehet hatékonyabb a porszívózás, mikor és miért kell porzsákot cserélni, milyen porzsákok vannak, mi a titka a gyorsabb nagytakarításnak, akkor ez a cikk Neked szól.

Milyen fajta porzsákok vannak?

Nem lepődsz meg, ha azt írjuk, hogy van papír porzsák, ugye? J Nyilván nemcsak ez az egy anyag kategória létezik. Választhatsz textil-, vagy mikro-szálas zsákot is. A cikkben elsősorban a papírzsákokkal foglalkozunk, így az előbbi két kategóriáról csak néhány szót ejtünk. A textil porzsákot többször tudod használni, lehet üríteni és kézzel kiöblíteni. A mikro-szálas zsák ugyanúgy eldobható, mint a papír, csak anyagában más. Figyelj arra, hogy a mikro-szálas zsákot használó porszívókba ne tegyél papír anyagú zsákot, mert a gép elszakíthatja!

Papír porzsákok típusai

Térjünk is a lényegre. Három fő típusa van:

 • gyári
 • után gyártott
 • univerzális

Na de lássuk melyik miért jó, és mire való!

A papír porzsákokat használó porszívók, mikor bekerülnek a szép kis csilli-villi csomagolásukba, tartalmaznak egy (vagy több) gyári porzsákot. Ez eredeti tartozék, minden millimétere tökéletesen illeszkedik a modellhez. Ebből lehetőséged van utánrendelni a gépedhez.

Miért jó?

 • Több típushoz illik, így ha esetleg váltanál egy modernebb porszívóra, megnézheted jó lesz-e hozzá a meglévő porzsák, így ne aggódj, nem kell kidobnod.
 • Gyorsan cserélhető, mert minden alkatrész kompatibilis, így könnyen a helyére illeszthető és tökéletesen záródik. Ez javít a teljesítményen is, mert biztosan nem szívja a motor a porzsák mellé a levegőt.
 • Nem kell a sarkait, vagy épp az oldalát meggyűrni, tuti belefér a gépbe. Ugyanis ha gyűrődik a papír, akkor kevesebb kosz fér bele, ez rontja a teljesítményt.
 • Különleges szűrőbevonatok a pollenek és a poratkák ellen. A gyári porzsákok különféle rétegekkel lehetnek kialakítva, mint például viaszbevonat, több rétegű eltérő minőségű papír, aminek az eredménye a kevesebb felkavart por, és a tisztább levegő.
 • Extra filterek és szűrő kiegészítők segítik egyrészt a porzsák kisebb terhelését, így ritkábban kell cserélned. Másrészt pedig az allergiások fognak nagyon örülni ezeknek a pluszoknak, a többszörös légszűrés miatt.

Ha ezek után úgy érzed, hogy soha többet nem használsz semmi mást, csak és kizárólag gyári porzsákot, akkor nem hibáztatunk. De azért még eláruljuk, hogy mit tud egy után gyártott porzsák.

 • Mivel az adott gyártó készíti ezeket a zsákokat is, így biztosan nem lesz probléma azzal hogyan illeszd a zsákot a gépbe.
 • Szintén több modellel kompatibilis.
 • Nincs mindig extra bevonat, vagy kiegészítő, van viszont extra vonzó ár. A porzsákok árát tekintve nem meglepő, hogy az után gyártott verzió olcsóbb, ez azonban egyáltalán nem jelenti a rossz minőséget. A gyártók ugyanis a márkanevüket adják ezekhez a termékekhez ami már alapból a minőség garanciája.

Még mindig ne rohanj, lássuk előbb miért is jó egy univerzális porzsák!

 • Minden márkához alkalmazható. Bizony, ez nem csalás, nem ámítás, az univerzális szót, a szó szoros értelmében kell érteni, vagyis bármilyen papír porzsákos porszívóhoz jó.
 • Kedvező ár-érték arányú. Annak ellenére, hogy bármilyen papír porzsákkal működő porszívóba beleillik mégis elérhető áron kapható.

Ne menj még, mert jó ha tudod, hogy…

Miért kell a porzsákot cserélni?

Vágjunk is rögtön a közepébe! Nézd, ha benned is felmerült már a gondolat, hogy nem dobod ki az egyszer használatos zsákot, akkor jó ha tudod, hogy ennek az ötletednek sokkal több a hátránya, mint az előnye.

 • Nagyon egészségtelen többször használni, a papír porzsák eldobható, és nem egy kis csekélység miatt. Anyaga megsérülhet kiürítés közben, vagy akár attól is, hogy ha megtelik kifeszül, majd összegyűröd, aztán ismét kifeszül. Így, ha nem is szakad el, biztos lehetsz benne, hogy a papír elvékonyodik, aminek az eredménye az lesz, hogy egyre inkább nehezen szív majd a gép, a port viszont felkavarja.
 • Tönkreteszed a porszívódat. Amennyit megspórolsz a porzsákok cseréjén, annak a tízszeresét fogod egy új takarítógépre költeni. Ha kilyukad a használt porzsákod, akkor a kosz a gép belsejébe, és a motorba szívódik, aminek a végeredménye a porszívód halála lesz.
 • Romlik a teljesítmény. Amikor egy porszívó nehezen szív, erőtlenül szenved szegény, akkor a takarítás sokkal tovább tart, mert sokkal többször kell mindenhol átmenned, mire tényleg azt mondhatod, hogy tiszta…
 • Nem tudod teljesen kiüríteni. Egyrészt nem lehet kifordítani, másrészt hiába is szeded ki belőle a felgyülemlett koszt, valamennyi mindig marad az alján, így ha visszateszed a gépbe már biztosan nem lesz ugyanolyan hatékony. Arra mérget vehetsz, hogy kétszer ugyanúgy egyetlen papír porzsákot sem fogsz tudni ugyanúgy visszatenni a porszívóba!
 • Végül, de nem utolsó sorban nem mehetünk el amellett sem, hogy miközben próbálod a papír porzsákot tisztítani, rengeteg poratkát és pollent lélegzel be.

Mikor kell a porzsákot cserélni?

A miérteket már tisztáztuk. Tehát már tudod, hogy minél jobban telik meg a porszívód porral, annál kevésbé fog jól dolgozni, romlik a szívóerő, ezáltal lassul a takarítás. Szóval lényegében a mikor kérdésre a válasz nagyon egyszerű. Amint megtelik a porzsák cseréld ki! Ne várj vele, ne kísérletezz, hogy vajon fér-e még bele, meddig bírja!

Ne feledd, ha túlfeszíted a húrt, akkor a zsák kiszakad, és az összes szennyeződés a gép belsejébe kerül. Annak pedig sajnos nagyon kicsi a valószínűsége, hogy maradéktalanul ki tudd takarítani a legapróbb alkatrészeket és réseket is. Így a takarítógéped feladhatja. Nemcsak a leckét, hanem a takarítást is…

Honnan tudhatom, hogy megtelt a porzsák?

Röviden: nézd meg.

Hosszabban: nézd meg minden porszívózás után.

Hosszan: Egyrészt már szóba került, hogy ahogy telnek, úgy romlik a gépek szívóereje. Vagyis igazából szó szerint érezni fogod, hogy „áhhá”, most kevésbé hatékony. Tehát amint észreveszed, hogy a porszívó már nem dolgozik úgy, mint az elején, ellenőrizd, hogy mennyire van megtelve a zsák. Innentől kezdve pedig valóban a legcélszerűbb, ha minden használatot követően ránézel, hogy ne érjen meglepetés.

Most, hogy a papír porzsákok legfontosabb infóit átvettük nem engedünk el üres kézzel. Néhány apró trükk valóban segíthet fokozni a takarítás hatékonyságát, ami gyorsabb haladást és takarító szupererőt fog eredményezni.

Hogyan lehet gyorsabban takarítani?

 • Ha odafigyelsz a porzsákra, akkor rengeteg időt és áramot spórolhatsz meg. A tiszta porzsákok segítik a könnyebb légáramlást. Minél kevesebb a porcica, a furán nagy hajgombóc és az indokolatlan lego, annál erősebb a porszívó. Ja, és ha gyorsabban végzel, kevesebb áramot használsz.
 • Nagyon fontos a sorrend! Amint elkezdesz porszívózni, akaratlanul is felkavarod a port. Szóval célszerű, hogy a portörlés a porszívózás után következzen.
 • Figyelj a cipődre is. Persze nem az a lényeg, hogy csak lakkcipőben lehet takarítani, vagy a felmosó megsértődik. (Mondjuk ez sem egy utolsó szempont. J) A cipőd, talpa mindig legyen makulátlan, különben a padlót azonnal össze is koszolod.
 • Az előző pontot nem kell figyelembe venned, amennyiben te vagy Pókember, esetleg lebegsz miközben takarítasz, vagy tudsz repülni. Pont, mint Takarító Kapitány.
 • Felmosni csak pontosan, szépen, ahogy minden mással végeztél éppen… J Szóval a felmosást hagyd a legvégére: 1. porszívózás, 2. portörlés, 3. felmosás.

Már mindjárt készen állsz. Sokat tettél azért, hogy takarító szupererőd túlszárnyalja a Kapitányét, azonban még nem eleget. Egy igazi szuperhős nem hezitál, tudja mi a dolga! Ha nem akarsz kifutni az időből és a papír porzsákokból, akkor nézz körül webshopunkban és szupererősen rendelj házhoz!