Porzsák Blog

Hogyan távolítsd el a foltokat a szőnyegből?

A szőnyegtisztítást házilag is igen könnyen, minden gond nélkül el tudjuk végezni, nem kell mindjárt a tisztítóba szaladni szőnyegünkkel. Hoztunk néhány gyakori problémát és arra módszereket, hogyan tudod kezelni és otthon kitisztítani a kárpitot.

Hogyan szedd ki a borfoltot a szőnyegből?

Mindenkivel előfordult már hogy egy kellemes estén véletlenül felborult a borospohár, esetleg egy egész borosüveg hatalmas foltot hagyva a szőnyegen. Ilyenkor az ember könnyen kétségbeesik, de van néhány praktika, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, mielőtt egyből a tisztító felé vennénk az irányt.

Először is a gyorsaság a legfontosabb, amilyen gyorsan lehet itasd fel a foltot, amennyire csak tudod, ezzel elkerülöd a folt nagyobbodását és csak kisebb területet kell takarítani. Ehhez használhatsz papírtörlőt, vagy bármilyen textilt (amit nem sajnálsz). 

Ezután több módszer is létezik: próbáld ki a borra-bort technikát: igen egyszerű és meglepő; vörösboros foltra önts fehérborral elkevert vizet, meglepő, de eltünteti a foltot. 

Másik technika, hogy sóval leped el a foltot, rajta hagyod, hogy felszívja a nedvességet, majd miután leráztad, öntsd le egy kis citromlével, úgy próbáld felitatni/dörzsölni a szőnyeget. Végül vízzel (akár szénsavas vízzel) próbáld teljesen eltüntetni a szennyeződést. 

Hogyan szabadulj meg a zsírfoltoktól?

Friss zsírfoltot soha ne dörzsölj, nehogy a folt még mélyebbre hatoljon a szövet szálaiban. Konyharuha helyett nyúlj inkább a konyhasóhoz; szórd meg jól a zsírfoltot, majd hagyd állni kb. negyedórát (nagy folt esetén akár félórát), addigra a zsír nagyrészét magába szívja. Miután leszórtad róla a sót (akár fel is porszívózhatod), dörzsöld meg citrommal/ecettel, vagy áztasd be citromos/ecetes vízbe. Savtartalmuknak köszönhetően feloldják az anyagba szívódott foltot. Az ecet ráadásul puhítja is a szövetet, akár öblítőnek is használhatod természetes fertőtlenítésre.

Kutyaszőr eltávolítása a szőnyegről

Háziállatainkat bár a legnagyobb szeretettel vesszük körbe, számítanunk kell arra, hogy időszakosan mélyebb tisztításon- szőrtelenítésen kell átesnie szőnyegünknek, mert bizony egy egyszerű porolás/porszívózás, nem végez makulátlan munkát. 

Manapság már egyre több helyen kapni állati szőr hengert, ami remek, viszont csak ruháinkat tudjuk vele hatékonyan tisztítani, szőnyegünk tisztántartására már nem alkalmas. Eredményes megoldásnak bizonyul viszont a kutyakefe. Szépen egyik oldalról elindulva kikefélve a szőnyeget, igen látványos eredményt érhetünk el (egy másik kutyára való szőr fog előbújni a sörték közül). Ha még biztosabbra szeretnénk menni, akkor nedves kézzel vagy száraz gumikesztyűvel felülről lefelé sodorjuk a szőnyeget, majd végül a szokásos szőnyegtisztító procedúrával szinte újjá varázsolhatjuk szőnyegünket. 

Egyszerű csodaszerek

Szódabikarbóna, ecet, citromlé, szódavíz, só… Ezeket a „csodaszereket” a legtöbb háztartásban megtalálni és nagyon sokrétűen fel lehet használni az otthoni takarítás során. A só és szódabikarbóna felszívja a szőnyegre kiömlött nedvességet, a citromlé és ecet pedig segít a fehérítésben/zsíreltávolításban. Szódavízzel pedig csak egyszerűen könnyebb lesz a folteltávolítás.

Rágógumi eltávolítása

Akár a gyerekek által, akár a cipőről vagy véletlenül, de előfordulhat, hogy rágógumi kerül a szőnyegbe. Ilyenkor sem kell kétségbeesni, hiszen viszonyleg egyszerű a megoldás. Először is a cél az, hogy megkeményedjen a rágógumi: ehhez jégre lesz szükség. Dörgöljük a jeget a rágóhoz, vagy csak hagyjuk az érintett területen egészen addig, amikor már olyan kemény lesz, hogy könnyedén ki tudod szedni a szőnyegből.  (Egyébként ez a módszer működik a kocsiülésbe, cipőtalpra és hajbaragadt rágónál is.

Másik megoldás a sebbenzin. A mélyen ragadt rágógumit sebbenzines területi áztatással tudod eltávolítani. Először azért próbáld ki egy kisebb felületen, nem árt-e az anyagnak a folyadék.

+1 tipp

Ha már házi praktikák akkor szőnyegfényesítésre próbáld ki a krumplit. Igen, egyszerű, hétköznapi burgonya, kolompér, pityóka vagy hívd ahogyan szeretnéd, a lényeg az, hogy működik. Tisztíts meg egy nagyobb méretű krumplit, vágd félbe, majd egyszerűen dörgöld át a szőnyeg felszínét. Természetesen ajánlott először egy kis felületen tesztelni, hogyan tűri az anyag a megpróbáltatást.